Saturday, October 22, 2022

Oameni noi și planuri vechi: închiderea inelului IV din Timișoara (Pasajul Solventul)

La începutul secolului al XX-lea, Timișoara a cunoscut o dezvoltare urbanistică fără precedent în istoria sa. Rând pe rând au fost construite zeci de palate și locuințe individuale sau colective mai mici, mari unități industriale. S-au amenajat parcuri ce ocupau zeci de hectare. Una din cele mai mari lucrări urbanistice a fost cea a săpării noului curs al Canalului Bega între actuala hidrocentrală și zona situată în aval de Podul Neptun.

În anul 1913, frații Moravetz tipăresc una din cele mai complexe hărți ale Timișoarei. Materialul cartografic la scara de 1:10.000 era realizat de Szilárd Emil și Briger József. Primul era inginerul șef al orașului iar al doilea avea funcția de inginer orășenesc. Harta cuprinde propuneri de sistematizare pentru Mehala, Iosefin, Elisabetin și Fabric precum și pentru întreaga zonă a glacisului, excepție făcând partea de nord ce urma să aibă, și în continuare, funcție militară. 

Printre zecile de propuneri, una este strâns legată de ceea ce astăzi cunoaștem sub denumirea de inelul IV al Timișoarei. În fapt, chiar în anul 1913 se propunea crearea unei legături între Ferenczváros (zona formată astăzi din Mehala, Ronaț și Blașcovici) și Józsefváros (zona de astăzi formată din Josefin și Dâmbovița). 

Szilárd și Briger propuneau construirea unui pasaj sub liniile de cale ferată din Josefin, proiect aflat astăzi în plină desfășurare, la nu mai puțin de 109 ani distanță. Inginerii propuneau și extinderea liniilor de tramvai dinspre Gara Timișoara Nord spre ceea ce a mai rămas din Combinatul Petrochimic Solventul. Acolo, liniile de tramvai foloseau pasajul pentru a ajunge în Ronaț și de acolo, mai departe, pe actuala linie 5, traseul continua spre Cetate. 

Pasajul pe sub liniile de cale ferată din Josefin propus în anul 1913 de inginerii Szilárd Emil și Briger József

O a doua propunere a celor doi ingineri era aceea a construirii unui nou pod peste Canalul Bega. Spre deosebire de locația actuală, propunerea celor doi era ca podul să fie construit astfel încât să lege actualele străzi Gelu și Crizantemelor. Între timp, în acea locație a fost realizată o simplă pasarelă pietonală. Inginerii mai propuneau ca din linia de tramvai ce făcea legătura între gara din Josefin și Ronaț să pornească o altă linie de tramvai care să traverseze Bega și care să continue pe actuala stradă a Crizantemelor până la strada Budai Deleanu după care să ajungă în Piața Mocioni.

Noul pod peste Bega propus încă din anul 1913 pentru ca liniile de tramvai din Ronaț să ajungă în Josefin

Astfel, cu un pasaj/tunel pe sub calea ferată din Josefin și cu un nou pod peste Bega se asigura legătura între Mehala și Iosefin iar rețeaua de tramvai din Timișoara urma să fie extinsă cu zeci de kilometri cu precădere în jumătatea vestică a municipiului.

Motivul pentru care inginerii nu au propus realizarea unui pod peste Bega în locația de astăzi este unul simplu: în acea perioadă, Bulevardul Dâmbovița nu exista, în zonă fiind cărămidăria orașului. Mai mult, Fabrica de Spirt (Solventul) se afla în plină expansiune, astfel că nu era posibilă realizarea unui bulevard prin mijlocul fabricii. Azi, după ce ”flacăra de la Solventul s-a stins”, realizarea unei prelungiri a Bulevardului Dâmbovița și a unui pod peste canalul Bega a devenit o chestiune de timp.

În afara construirii pasajului pe sub calea ferată și a podului peste Canalul Bega, trebuie subliniată și dorința inginerilor Szilárd Emil și Briger József de extindere a liniilor de tramvai în cât mai multe zone de oraș. Se considera în acea perioadă că dezvoltarea orașului nu se poate face în lipsa unei rețele dense de transport. Atunci s-a pus accentul de extinderea liniilor de tramvai, astăzi administrația se concentrează pe reabilitarea infrastructurii existente, astfel că extinderea a trecut într-un plan, dacă nu îndrepărtat, cel puțin secund. 


Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol sau sursa fotografiilor. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 22 octombrie 2022

Sunday, October 2, 2022

Calea ferată Timișoara - Cruceni (Modoș) - 125 de ani de la darea în exploatare!

În data de 31 iulie 2022 s-au împlinit 125 de ani la inaugurarea liniei de cale ferată Timișoara Iosefin (Nord) - Cruceni. În anul 1897, atunci când linia fost dată în folosință, ea unea capitala Banatului cu orașul Modoș, astăzi cunoscut sub numele de Jaša Tomić. În Modoș, linia ce venea de la Timișoara se întâlnea cu linia ce făcea legătura cu un alt important oraș al Banatului, Jimbolia. Din Modoș, continua o linie ce ajungea la Becicherecul Mare (Zrenjanin), unul din cele mai mari orașe din Banat. 

Calea ferată Timișoara - Cruceni văzută în halta Cebza spre Peciul Nou (iulie 2022) / Imaginea a fost preluată de aici.

Calea ferată Timișoara - Cruceni văzută la Rudna spre stația de cale ferată din localitate (iulie 2012) / Imaginea a fost preluată de aici.

Calea ferată Timișoara - Cruceni văzută la Cruceni spre localitate (iulie 2012) / Imaginea a fost preluată de aici.

Astăzi, la nivelul toamnei anului 2022, în Modoș nu mai există niciuna din cele trei căi ferate. În acest an a fost dezmembrată linia Modoș - Seceani, singura porțiune ce încă a mai fucționat în perioada comunistă. Linia Jimbolia - Modoș a devenit istorie după Primul Război Mondial iar segmentul Cruceni - Modoș a fost scos din uz tot după cea de-a doua conflagrație mondială. A rămas în utilizare linia Timișoara - Cruceni, ca o minune și o amintire a vremurilor de glorie a căilor ferate bănățene.


Linia Timișoara - Cruceni văzută la Sânmihaiul Român spre Timișoara (iulie 2012) / Imaginea a fost preluată de aici.

Linia pornește din Timișoara și traversează Canalul Bega pe Podul Modoș, numit astfel după localitatea cu care făcea legătura. Prima oprire este în Freidorf. Clădirea gării vechi există și în prezent însă actualmente se folosește Gara Timișoara Vest, clădire construită în perioada comunistă. În trecut, aici existau o multitudine de ramificații spre platforma industrială din sud-vestul Timișoarei. Una din ramificații măsura 1,96 km lungime, trecea prin curtea Fabricii de Zahăr și ajungea la Canalul Bega, având un traseu paralel cu acesta pe o distanță de câteva sute de metri. O altă ramificație deservea abatorul.

Următoarele stații de cale ferată sunt Utvin, Sânmihaiul Român și Parța. La Peciu Nou exista o fabrică de mobilă și un depozit de cherestea ce foloseau linia de cale ferată. Urmează apoi Cebza (satul este foarte departe de haltă), Giulvăz, Rudna și Cruceni. Între Rudna și Cruceni, în trecut exista halta Feodora. De aici, în drum drept, se trecea râul Timiș printr-un vad și se ajungea la satul Fodorhaus, astăzi dispărut. De la Cruceni, linia trecea peste Canalul Timișaț și ajungea la Modoș

La 125 de ani distanță, linia este operată de Regio Călători care încă mai asigură patru perechi de trenuri pe zi, linia fiind deci destul de utilizată. 






Impresionanta colecție de felinare a lui Deli István, o adevărată atracție turistică!

La 104 km de Timișoara, mergând pe drumul vechi spre Arad și apoi pe autostradă spre Nădlac, după ce trecem frontiera cu Ungaria, întâlnim localitatea Csanádpalota, un sat ce în anul 2010 avea 3000 de locuitori. De-a lungul timpului, satul a reușit să-și conserve zeci de case cu arhitectură tradițională precum și o serie de clădiri de utilitate publică sau lăcașe de cult. Deși arhitectura rurală reprezintă o atracție turistică, localitatea mai este cunoscută și pentru o colecție realizată de-a lungul anilor de Deli István.

Astfel, domnul Deli István a reușit să adune în ultimele decenii nu mai puțin de 470 de felinare și lampioane de diferite tipuri, culori și dimensiuni. De la micile lămpi folosite pe timp de vânt (cunoscute pentru dimensiunile lor reduse) și până la vechile lămpi folosite în minele de cărbune, toate se găsesc în această impresionată colecție. Frumusețea lămpilor este cu atât mai frumoasă seara, când sunt aprinse câteva zeci iar curtea colecționarului devine un loc mistic, desprins parcă din povești. Dacă aveți drum prin Ungaria și treceți în apropiere de Csanádpalota, nu ezitați să admirați colecția! 

Imaginea a fost preluată de aici.

Imaginea a fost preluată de aici.

Imaginea a fost preluată de aici.


Saturday, October 1, 2022

Cu bicicleta din România în Serbia: impresii fotografice de pe pista Timișoara - Zrenjanin (FOTO)

Pista de biciclete ce face legătura între Timișoara și Becicherecul Mare (Zrenjanin) a fost inaugurată oficial în data de 25 martie 2015. Din păcate, din acel momen și până în anul 2022 nu s-a putut trece din România în Serbia în lipsa unui punct de trecere a frontierei la Otelec. Anul acesta, între 24 și 25 septembrie, Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Inspectoratul Teritorial Timișoara al Poliției de Frontieră au deschis un punct de trecere a frontierei provizoriu. S-a putut astfel pedala de la Timișoara până la Becicherecul Mare.

Personal, am străbătut în ziua de 25 septembrie 2022, o distanță totală de 106 km pornind Freidorf până în  localitatea sârbească Torak, un sat unde populația de etnie română este una însemnată și înapoi. Mai jos, câteva fotografii pe care le-am făcut pe traseu precum și impresiile pe care mi le-a lăsat partea sârbă a pistei ce leagă România de Serbia.


Borna de hotar A141 (stânga) și semnul ce indică începutul fâșiei de protecție a fontierei de stat. Din acest punct, pe malul stâng al Canalului Bega începe teritoriul Serbiei / © Flavius-Sebastian Ignea

Pista de biciclete în Serbia, imediat după trecerea frontierei / © Flavius-Sebastian Ignea

Sârbii au reușit să conserve mult mai bine vegetația de pe maluri: arborii nu au fost tăiați astfe că aceștia există și în lunca Begheiului cât și între câmpie și dig / © Flavius-Sebastian Ignea

Fără îndoială, pe partea sârbă, Canalul Bega arată mult mai bine decât în România, grație și arborilor ce străjuiesc cursul de apă / © Flavius-Sebastian Ignea

Podul de peste Canalul Bega din Torak. Se pare că pe sârbi, cel puțin pe unii din ei, nu-i deranjează afișarea denumirilor localităților și în alte limbi precum maghiara sau româna / © Flavius-Sebastian Ignea


Canalul Bega văzut de pe podul din Torak. Încă o dată, m-a impresionat vegetația atât de bogată și care aduce un plus de valoare întregului peisaj / © Flavius-Sebastian Ignea

Popas în apropiere de podul din Srpski Itebej. Din nou, remarc arborii. Pe partea românescă, niciun popas nu este umbrit de arbori, astfel că vara nu este tocmai o fericire să faci o oprire / © Flavius-Sebastian Ignea

Turnul folosit de grănicerii iugoslavi pentru supravegherea frontierei cu România, văzut dinspre Serbia. După se află frontiera cu România / © Flavius-Sebastian Ignea

Pista de biciclete și Canalul Bega văzute din turnul grănicerilor spre România. Se observă, în fundal, frontiera și cei 15 metri lipsă din pistă / © Flavius-Sebastian Ignea

La întoarcere, lângă podul din Otelec, un domn din localitate vindea kürtőskalács. După ce am străbătut peste 70 km, acest desert maghiar a fost o adevărată binecuvântare / © Flavius-Sebastian Ignea 


Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 1 octombrie 2022

Cu trenul de la Timișoara la Belgrad prin Ungaria

În lipsa unei legături feroviare directe între Timișoara și Belgrad prin Vârșeț, este o adevărată aventură să utilizezi trenul pentru a ajun...