Friday, January 12, 2024

O nenorocire pe canalul Bega: o tânără cade de pe vapor și se îneacă

”O nenorocire pe canalul Bega” este titlul cu care redactorii ziarului Dimineața apărut în 13 iunie 1934 încercau să atragă atenția cititorilor. Urma un subtitlu ce prezenta nenorocirea: ”o tânără cade de pe vapor și se îneacă”. 

Scurt dar concis, articolul prezenta drama petrecută pe vasul de pasageri ”Feri” ce făcea legătura între Timișoara și Otelec, acum aproape 90 de ani: ”Duminică dimineaţa mai multe familii au făcut o excursie cu vaporul „Feri" pe Bega, până în localitatea Otelec. La înapoiere d-ra Lily Rosner, în etate de 19 ani, care stătea pe punte şi-a pierdut echilibrul şi acăzut în apă. Înainte de a i se fi putut da ajutoare nefericita tânără s'a înecat. La impresionanta dramă au asistat mama și sora tinerei care se aflau pe vapor.” 


Canalul Bega văzut înspre amonte, în zona vechiului port de la Otelec
© Flavius-Sebastian Ignea / 20 mai 2023

Din păcate, în presa vremii am găsit zeci dacă nu sute de articole în care sunt prezentate fie accidente în care persoane s-au înecat în Bega fie zeci de cazuri de sinucideri, atât în Timișoara cât și în localitățile riverane canalului Bega.

Despre nava ”Feri” sau ”Fery”, Marlen Negrescu și Dau Pura menționează în lucrarea ”Navigația pe Bega. Secvențe istorice” faptul că nava a circulat pe canal până în anul 1961. Însă din 1941 poartă numele de ”Fortuna”. Începând cu 1942 vasul face curse de aprovizionare a Timișoarei cu legume. În anul 1961, din cauza uzurii foarte mari, nava este dezmembrată.

Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 11 ianuarie 2024

No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...