Thursday, January 11, 2024

În 2024, de la Timișoara ajungem mai repede cu trenul la Viena decât la București

Patru trenuri mai unesc astăzi Timișoara de București: trei sunt operate de CFR Călători iar unul de Astra Trans Carpatic. Cel mai rapid dintre toate, cel operat de Astra Trans Carpatic parcurge cei 533 km între Timișoara și București în 9 ore și 49 de minute, ceea ce înseamnă o viteză medie de deplasare de numai 54,29 km/h.

Dar să vedem cât de repede ajungem cu trenul în vechea capitală Viena, via Budapesta. În momentul de față, de la Timișoara, nu există niciun tren direct până la Viena, doar cu transbordare în capitala maghiară. Astfel, trenul Intercity 378 Timișoara Nord - Budapesta Est parcurge cei 310 km în 6 ore și 26 de minute, ceea ce înseamnă o viteză medie de 48,18 km/h. Această viteză atât de scăzută se datorează faptului că staționarea cumulată la frontieră ajunge la aproape o oră (trenul staționează la Curtici 25 de minute și la Lőkösháza alte 34 de minute).

Gara de Est din Budapesta, cea mai mare gară din Ungaria, văzută de Google Street View în august 2023
Imaginea a fost preluată de aici.


Din Budapesta, trenul 64 Railjet Xpress face până la Viena 2 ore și 40 de minute. Dată fiind distanța feroviară între Budapesta Est și Viena de 264 km, rezultă o viteză medie de 99 km/h. Astfel, dacă la cele 6 ore și 26 de minute între Timișoara și Budapesta adăugăm timpul de parcurs de la Budapesta la Viena rezultă un total de 9 ore și 6 minute, pentru o distanță de 574 km. Altfel spus, distanța este mai lungă, dar timpul este mai scurt, și asta având în vedere și ora petrecută la Curtici și Lőkösháza.

Dacă e să adăugăm timpul de tranbordare între cele două trenuri, adică 50 de minute, timpul total ajunge la 9 ore și 56 de minute, cu numai 7 minute mai mult decât trenul Astra Trans Carpatic dar, atenție, cu 6 minute mai puțin decât cel mai rapid tren al operatorului național CFR Călători, IR73 ce între Timișoara și București face 10 ore și 2 minute.  

Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 11 ianuarie 2024

No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...