În primăvara anului 1912, Banatul a fost lovit de cele mai catastrofale inundații din istoria modernă a regiunii. Mii de case au fost distruse, zeci de mii de hectare de teren au fost acoperite de ape. Presa vremii a relatat pe larg despre această catastrofă ce a afectat multe din localitățile regiunii.
Între acestea, drama pe care populația Cebzei a trăit-o în acele zile de primăvară se impune a fi reamintită. Am tradus în rândurile de mai jos un scurt articol apărut în 29 mai 1912 în ziarul Népszava (Vocea Poporului). De la această dramă, a rămas vorba ”ca Cebza-n `12”, ca răspuns la întrebarea ”cum te simț?/ce faci?” atunci când îți merge rău.
În satul Cebza din comitatul Torontal, râul Timiș a rupt digul stâng luni după-amiaza. Curând, apele au inundat întreg satul, ajungând în unele locuri să măsoare unul sau doi metri sau, chiar patru metri. De marți dimineața, toate legăturile cu Cebz au fost pierdute. Localitatea este înconjurată de o imensă mare de apă. S-a încercat apropierea de sat, însă fără succes. Numai acoperișurile caselor și coroanele copacilor erau vizibile deasupra apei. Autoritățile au ajuns în sat cu ajutorul bărcilor, în jurul orei 16:00. Notarul satului a declarat că totul a fost distrus.
Funcționarul a afirmat că toate casele au fost distruse în afară de școală, biserică și casa parohială. Se estimează că au murit între 50 și 60 de persoane. La ora 17:00, trupe ale armatei din Timișoara au ajuns la Cebza cu 20 de bărci încărcate cu mâncare. Soldații i-au evacuat rând pe rând pe sinistrați. Probabil că localitatea Cebza este cea mai afectată de inundații. Și satul Petroman, aflat în vecinătatea Cebzei, a fost acoperit de ape. Douăzeci de case s-au prăbușit. Moara Rudolf din Deta a fost distrusă de ape. De asemenea, mari distrugeri au fost consemnate și în zona orașului Biserica Albă.
Népszava, 29 mai 1912
Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol.
© Flavius-Sebastian Ignea / 9 octombrie 2021
No comments:
Post a Comment