Saturday, October 9, 2021

Istorii uitate: 60 de locuitori ai Cebzei au murit în inundațiile din anul 1912

În primăvara anului 1912, Banatul a fost lovit de cele mai catastrofale inundații din istoria modernă a regiunii. Mii de case au fost distruse, zeci de mii de hectare de teren au fost acoperite de ape. Presa vremii a relatat pe larg despre această catastrofă ce a afectat multe din localitățile regiunii. 

Între acestea, drama pe care populația Cebzei a trăit-o în acele zile de primăvară se impune a fi reamintită. Am tradus în rândurile de mai jos un scurt articol apărut în 29 mai 1912 în ziarul Népszava (Vocea Poporului). De la această dramă, a rămas vorba ”ca Cebza-n `12”, ca răspuns la întrebarea ”cum te simț?/ce faci?” atunci când îți merge rău.

În satul Cebza din comitatul Torontal, râul Timiș a rupt digul stâng luni după-amiaza. Curând, apele au inundat întreg satul, ajungând în unele locuri să măsoare unul sau doi metri sau, chiar patru metri. De marți dimineața, toate legăturile cu Cebz au fost pierdute. Localitatea este înconjurată de o imensă mare de apă. S-a încercat apropierea de sat, însă fără succes. Numai acoperișurile caselor și coroanele copacilor erau vizibile deasupra apei. Autoritățile au ajuns în sat cu ajutorul bărcilor, în jurul orei 16:00. Notarul satului a declarat că totul a fost distrus. 

Funcționarul a afirmat că toate casele au fost distruse în afară de școală, biserică și casa parohială. Se estimează că au murit între 50 și 60 de persoane. La ora 17:00, trupe ale armatei din Timișoara au ajuns la Cebza cu 20 de bărci încărcate cu mâncare. Soldații i-au evacuat rând pe rând pe sinistrați. Probabil că localitatea Cebza este cea mai afectată de inundații. Și satul Petroman, aflat în vecinătatea Cebzei, a fost acoperit de ape. Douăzeci de case s-au prăbușit. Moara Rudolf din Deta a fost distrusă de ape. De asemenea, mari distrugeri au fost consemnate și în zona orașului Biserica Albă.

Népszava, 29 mai 1912

Planul localității Cebza în jurul anului 1910, înainte de inundațiile catastrofale care s-au abătut asupra localității în anul 1912. Planul face parte din a treia ridicare topografică militară a Imperiului Austro-Ungar


Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 9 octombrie 2021

No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...