Saturday, July 6, 2024

Nostalgii timișorene: Bufetul de Stat / Bufetul ”Oltul” din Josefin

Deși nu am mai scris demult pe acest blog, totuși acum simt nevoia să o fac, pentru a nu pierde în neanturile internetului o serie de amintiri ale unor timișoreni ce au văzut fotografia de mai jos, fotografie pe care am postat-o pe pagina de Facebook ”Banatul de altădată” în data de 2 iulie 2024 și care a trezit multe nostalgii. 

În imagine se remarcă actualul bulevard Carol I și, dacă privim cu atenție, Bufetul de Stat. Fotografia este din anul 1953. Ulterior, cel mai probabil prin anii `70 ai secolului trecut, bufetul a primit numele de "Oltul", acesta intrând în salba localurilor cu tradiție ce erau frecventate de locuitorii capitalei Banatului.

Bulevardul Andrei Jdanov din Timișoara în anul 1953. În dreapta se observă vechiul ”bufet de stat”. Cine își mai amintește de această unitate de alimentație publică?
 

Imaginea postată mai sus a declanșat un adevărat val de amintiri și nostalgii din partea unor timișoreni ce au fost contemporani cu acest bufet și care, în parte, leagă acest local de amintiri din tinerețe. Astfel, redau mai jos o parte din cele mai faine comentarii și, totodată, le mulțumesc celor care au împărtășit cu noi amintirile lor legate de Bufetul de Stat / Bufetul Oltul din bătrânul Josefin!

Domnul Ioan Bader își amintește de grădina de vară din spatele clădirii și de orchestra ce cânta acolo. Mai mult decât atât, domnul Bader ne-a trimis chiar și o fotografie cu ”Bufetul Oltul”, fotografie realizată cel mai probabil la începutul anilor `70 ai secolului trecut. 

Doamna Alina Sisak își amintește și ea de grădina de vară însă subliniază faptul că spre finalul perioadei comuniste, la mijlocul anilor `80, bufetul ajunsese doar un birt de cartier. Ca răspuns, domnul Micu Mihai nota că ”atâta mai rămăsese din restaurantul care prin anii 65-70, făcea concurență "Elite"-ului. Era un restaurant de clasă medie, dar bine gestionat. Într-un final, a "deraiat" într-un birt ceva mai răsărit.

Bufetul Oltul în fotografia primită de la domnul Ioan Bader

 
Pe de altă parte, domnul Aurelian Teglas amintea că ”în anii 1985 - 1988 încă mai era restaurant. Unul din puținele locuri în care mai puteai mânca ceva la un preț rezonabil.” Despre terasa din curtea interioară în care seara erau concerte de muzică populară își amintește și doamna Vio Enescu. Și, pentru că mulți sunt cei ce și-au amintit de curtea interioară, mai jos am făcută o captură din imaginile 3D disponibile în Google Maps, imagini în care se observă ce a mai rămas astăzi din vechea grădină de vară.

Vechiul bufet Oltul și grădina de vară văzute într-o imagine 3D disponibilă în Google Maps aici.


Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 6 iulie 2024

No comments:

Post a Comment

Cu trenul de la Timișoara la Belgrad prin Ungaria

În lipsa unei legături feroviare directe între Timișoara și Belgrad prin Vârșeț, este o adevărată aventură să utilizezi trenul pentru a ajun...