Deși satul Grăniceii este atestat documentar din anul 1256, se cunosc puține lucruri despre secolele trecute. O certitudine o reprezintă faptul că în anul 1781 localitatea este cumpărată de Endrődy Mátyás, ulterior fiind moștenită de József Endrődy care în anul 1847 ridică aici un superb castel.
Nu a fost mare dar nici mic și, în comparație cu alte reședințe nobiliare din Banat, castelul din Ciavoș (prefer acest nume al localității, în detrimenul toponimului actual de Grănicerii), clădirea era impunătoare. Construit pe malul stâng al râului Timiș, foarte aproape de acest mare curs de apă, castelul era înconjurat de un bogat și des parc cu o multitudine de plante și arbori, o adevărată frântură ruptă parcă din Rai.
Castelul castelul Endrődy-Csávossy după reamenajarea parcului în anul 1911 |
În imediata vecinătate a domeniului nobiliar exista un pod de lemn ce trecea peste râul Timiș și care făcea legătura cu Modoșul. Podul actual de beton a fost construit după anul 1975 atunci când a fost realizată și conexiunea rutieră între Deta și Cărpiniș.
Revenind la castelul din Ciavoș, știm că edificiul a fost distrus de Armata Sovietică. Osemintele celor care se odihneau în cripta familiei Endrődy au fost aruncate în râul Timiș după ce le-au fost luate bijuteriile cu care au fost înmormântați. Cripta există și astăzi, acoperită de vegetație. Biblioteca din castel număra peste 8000 de volume, cărți rare, manuscrise, enciclopedii, atlase. Nu s-a mai păstrat nimic. Armata Soviectică a distrus tot.
În anul 1911 parcul castelului fusese reamenajat. De atunci avem și o superbă carte poștală ce surprinde o movilă artificială de pământ acoperită de rânduri de flori multicolore și în vârful căreia un pitic de grădină privește spre castel. Se remarcă și impunătoarele coloane acoperite cu iederă dar și obloanele verzi ce vara ofereau răcoare și umbră iar iarna protejau ferestrele de intemperii. Mai mult decât atât, se poate observa și un paratrăsnet pe clădire, edificiul fiind a doua cea mai înaltă construcție din Ciavoș după biserica romano-catolică.
No comments:
Post a Comment