Monday, August 1, 2022

Banatul mai pierde un monument: trista poveste a "Podului Turcului" ce în 2022 a împlinit 250 de ani! (FOTO)

Banatul nu ar fi cunoscută niciodată o dezvoltare ca cea din perioada Habsburgică și mai apoi Austro-Ungară dacă nu ar fi beneficiat de investiții majore în rețeaua de transport: după integrarea regiunii în Imperiul Habsburgic, în Banat au început să fie construite drumuri, canale navigabile și ulterior căi ferate.

Multe din drumurile construite după 1716 au traversat diverite cursuri de apă, motiv pentru care a fost nevoie de construirea unor poduri. În multe situații, s-a optat pentru construirea unor poduri de lemn. Există însă și cazuri în care podurile au fost realizate din cărămidă, după un proiect standard. 

Podul Turcului din Parța / © Flavius-Sebastian Ignea

Deși multe din aceste poduri au fost distruse odată cu trecerea anilor, unele din ele au ”supraviețuit” până în zilele noastre. Un exemplu este Podul Turcului din arealul administrativ al comunei Parța, pod construit pe drumul ce făcea legătura între Parța și Petroman, astăzi drumul comunal DC195.

Inițial, podul a avut patru bolte însă în jurul anului 2016 aceasta s-a prăbușit. Autoritățile locale nu au făcut nimic în sensul protejării podului ci au ales să facă o variantă a drumului care ocolește podul. Între timp, populația din zonă, plină de cei șapte ani de acasă și de bun simț, a transformat podul într-o groapă de gunoi.

Podul Turcului din Parța / © Flavius-Sebastian Ignea

Din păcate, și acest pod este menit distrugerii așa cum s-a întâmplat și cu podul de pe drumul Sânmihaiul Român - Săcălaz. Hărțile Topografice Militare la scara de 1:25.000 din anul 1975 indică pentru Podul Turcului o lungime de 48 de metri, o lățime de 7,3 metri și un gabarit de 20 de tone. Podul fusese construit pe o vale ce la precipitații mari se inundă și a cărei ape ajung în canalul Găvojdia, canal ce ajunge la stația de pompare din Cebza.

Podul apare pe Prima Ridicare Topografică Habsburgică (Josefină) realizată între anii 1769 și 1772 (pentru Banat). Un calcul simplu arată că podul are o vecime de cel puțin 250 de ani. Din păcate, nici administrația locală din comuna Parța și nici Consiliul Județean prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș nu par a fi interesate de salvarea și punerea în valoare a podului.

Podul Turcului pe Prima Ridicare Topografică Josefină finalizată în anul 1772 / Mai multe detalii, aici.

Un ultim aspect pe care aș dori să-l punctez este acela că podul NU a fost construit în perioada otomană, deci înainte de 1716 ci după cucerirea Banatului de către habsburgi. Cu toate acestea, toponimul în cauză indică, mai degrabă, vechimea considerabilă a podului.

Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 1 aprilie 2022

No comments:

Post a Comment

Cu trenul de la Timișoara la Belgrad prin Ungaria

În lipsa unei legături feroviare directe între Timișoara și Belgrad prin Vârșeț, este o adevărată aventură să utilizezi trenul pentru a ajun...