Wednesday, October 13, 2021

Castelul Rónay din Kiszombor - o atracţie turistică mai puţin cunoscută

Banatul încă mai are o serie de reşedinţe nobiliare uitate ce pot reprezenta însă o fundaţie solidă pentru ceea ce este turismul nobiliar. Practicat cu succes în ţările din Europa de vest, turismul nobiliar constă în exploatarea vechilor castele şi conace. În Banat, mai există, la un secol de la Primul Război Mondial, câteva zeci de conace care pot compune un circuit turistic tematic. 

Castelul familiei Rónay din Kiszombor înainte de Primul Război Mondial. Din păcate, parcul ce înconjura castelul a fost distrus după cel de-al Doilea Război Mondial

Un exemplu în acest sens este castelul familiei Rónay din Kiszombor, Banatul Maghiar. Reşedinţa a fost construită în jurul anului 1858 şi impresionează în special prin turnul ridicat pe trei niveluri. Din vârful acestuia se poate admira o panoramă deosebită a întregii zona de nord-vest a Banatului istoric. Szekernyés János aminteşte în monumentala lucrare "Semne evocatoare ale maghiarimii în Banat" publicată la Timişoara în anul 2013 că "în cursul secolului al XIX-lea, membrii familiei Rónay au ridicat pe teritoriul satului [Kiszombor] castele, conace, grânare şi alte clădiri gospodăreşti".

Grânarul a fost construit în anul 1853 şi a fost reabilitat de autorităţile maghiare. Tot în acea perioadă a fost construit şi conacul familiei Rónay, edificiu ce astăzi găzduieşte un apreciat restaurant în care poposesc turiştii ce doresc să descopere istoria locului şi care vor să se bucure de bucatele bucătăriei maghiare.

Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol sau sursa fotografiilor. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 13 octombrie 2021

No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...