Wednesday, September 21, 2022

Câte hidrocentrale sunt în județul Timiș și care este cea mai mare?

În ciuda faptului că județul Timiș este unul în care predomină zonele de deal și de câmpie, deci forme de relief mai puțin favorabile construirii de hidrocentrale, există și aici o serie de hidrocentrale care sunt cunoscute fie sub denumirea de M.H.C. (microhidrocentrală) fie sub cea de C.H.E.M.P (centrală hidroelectrică de mică putere).

Concret, în județul Timiș exsită la ora actuală cinci hidrocentrale ce folosesc forța apei pentru a produce energie electrică, toate cinci fiind amplasate în bazinul hidrografic al râului Bega: Surduc, Balinț, Topolovățul Mare, Timișoara și Uivar. Dintre acestea, cea mai mare este hidrocentrala Surduc.

Hidrocentrala Surduc văzută de pe drumul județean 681A, în aval de barajul omonim (aprilie 2022) / imaginea a fost preluată de aici.

www.hidroconstructia.ro arată că în anul 1984 s-a decis ca volumul regularizat de apă pe care acumularea Surduc îl asigură pe râul Bega, să fie valorificat energetic într-o CHEMP, amplasată în aval, lângă localitatea Surduc. Pentru aceasta, una dintre golirile de fund s-a prelungit cu o conductă din tuburi prefabricate de beton armat precomprimat (tip Sentab), cu Ø=2 m şi Lt=1990 m pînă în amplasamentul CHEMP. Centrala este echipată cu cu 2 hidroagregate Francis cu ax orizontal de 0,85 MW fiecare, la un debit instalat de 3 m³ şi cădere de 39 m. Centrala a fost pusă în funcţiune în anul 1986.

Hidrocentrala Surduc văzută într-o aerofotogramă satelitară din anul 2014. Se remarcă, în partea dreaptă, conductele din tuburi prefabrciate iar în stânga canalul de restituire a debitului captat în pârâul Gladna, afluent de stânga al Canalului Bega.

Astfel, în comparație cu celelalte hidrocentrale din județul Timiș, cea de la Surduc este cea mai mare, privind din punct de vedere al capacității instalate. Având în vedere faptul că hidrocentrala este alimentată cu apă din acumularea Surduc, nimic nu ar putea justifica oprirea acesteia.


Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol.
 
© Flavius-Sebastian Ignea / 21 septembrie 2022


No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...