Sunday, September 25, 2022

Avem cu ce să ne fălim: hidrocentrala Timișoara funcționează din anul 1910!

Cunoscută mai ales sub denumirea de ”Turbine”, hidrocentrala construită pe Canalul Bega la Timișoara a fost inaugurată în data de 3 mai 1910. Din acel moment și până în prezent, hidrocentrala a funcționat în continuu. În momentul punerii în funcțiune, hidrocentrala avea trei hidroagregate cu o putere instalată totală de 1,2 MW. De-a lungul timpului, adică după 1990, unul din hidroagregate a fost scos din uz, rămânând numai două. 

Administrația austro-ungară a folosit curentul hidrocentralei (și) pentru alimentarea tramvaielor pe timp de zi în timp ce noaptea, o parte din energie era folosită pentru iluminat public. S-a considerat că hidrocentrala reprezintă una din cele mai fezabile investiții, beneficiile fiind incomensurabile.

Din cele două hidroagregate rămase, numai unul funcționează constant iar celălalt este pus în funcțiune atunci când debitul de apă este mai mare. În momentul de față, ar fi nevoie de inițierea unor lucrări de decolmatare a Canalului Bega în amonte de hidrocentrală; într-o primă fază, sectorul Timișoara - pod Ghiroda ar trebui curățat și readus la adâncimea și lățimea originală pentru a putea prelua un volum mult mai mare de apă. 

Puțină lume cunoaște faptul că în clădirea hidrocentralei a funcționat un hotel cu circuit închis. În trecut, acolo au locuit cei care lucrau la hidrocetrală însă, după cel de-al Doilea Război Mondial, camerele au fost folosite în cu totul alte scopuri. După anul 1990 au fost construite noile deversoare, cele vechi fiind scoase din uz. Din păcate, din cauza unor erori de proiectare, în anul 2005, unul din deversoare s-a rupt și doar o minune a făcut ca apa să nu năvălească spre Timișoara prin canalul și așa plin din cauza viiturii care a afectat spațiul hidrografic Banat.


Hidrocentrala în anul 1912

Mi-aș apleca atenția asupra imaginii din anul 1912 a hidrocentralei. Se remarcă faptul că malurile au fost taluzate în zonă pentru a evita erodarea acestora. Mai mult decât atât, se poate remarca faptul că zona de confluență a pârâului Subuleasa cu Bega (dreapta) era curată și nu acoperită de vegetație, așa cum este în prezent. Tot în partea dreaptă se remarcă stâlpii ce susțineau liniile de curent iar în plan secund o clădire despre care nu știm ce adăpostea (are cineva informații?).


Hidrocentrala în anul 2021 văzută din aval spre amonte într-o imagine 3D a Google Maps / Imaginea a fost preluată de aici.


No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...