Nu cred că mai există persoane care să-și amintescă de faptul că în trecut, în Freidorf, a existat o Gospodărie Agricolă de Stat ce a avut în componență un complex de sere. Cu atât mai puțin, nu cred că cineva mai știe unde se aflau aceste sere și ce se producea în ele. Pentru ca uitarea să nu se așterne de tot peste acest element atât de important în agricultura Freidorfului din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, am dorit să scriu rândurile de mai jos.
În revista ”Flacăra” apărută în data de 10 februarie 1962 apare o fotografie ce înfățișează două doamne ce lucrează în serele G.A.C. Freidorf. Inedita fotografie este însoțită de textul următor: ”Şi la sera legumicolă a G.A.C. Freidorf din regiunea Banat, apropierea primăverii se simte din plin. Ceea ce vedeţi în fotografie reprezintă doar o mică parte din cele 8.000 răsaduri de roşii, 1.500 de ardei iuţi, 4.000 de gulii etc.” Putem astfel estima că în serele din Freidorf erau crescute peste 10.000 de răsaduri de legume.
|
Serele G.A.C. Freidorf - Flacăra / 10 februarie 1962 |
Problema localizării acestor sere a fost ușor de rezolvat în contextul în care ele sunt marcate pe Hărțile Topografice Militare la scara de 1:25.000, hărți realizate în a doua jumătate a secolului al XX-lea, mai exact, undeva în jurul anului 1975. Astfel, vechile sere erau localizate pe partea dreaptă a drumului ce pornea de la cantonul CFR din Freidor și care continua până la digul stâng al Canalului Bega, drum ce astăzi poartă denumirea de strada Constantin Silvestri.
Conform măsurătorilor realizate cu ajutorul geoportaului Agenției de Informații Geospațiale a Apărării „General de divizie Constantin Barozzi” (AIGA), serele ocupau o suprafață de peste 10.000 metri părtați, fiind un elemen de referință a agriculturii locale.
|
Localizarea serelor din G.A.C. Freidorf pe Hărțiile Topografice Militare la scara de 1:25.000 editate în anul 1975
|
O situație mult mai detaliată a acestor sere este prezentate pe planurile la scara de 1:2000 editate de IPROTIM în anul 1976. Materialul cartografic a fost actualizat în primăvara anului 1978 de Berg Petru Cîrnu și în iarna anului 1980 de Păscuțiu M. Astfel, se poate considera că serele au fost distruse după schimbarea de regim din anul 1989. Astăzi, câțiva copaci delimitează locul unde acum mai bine de trei decenii existau sere în care erau cultivate mii de răsaduri de legume.
|
Serele din Freidorf pe planurile la scara de 1:2000 realizate de IPROTIM în anul 1976 și actualizate în anul 1980 |
Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol.
© Flavius-Sebastian Ignea / 29 septembrie 2021
No comments:
Post a Comment