Tuesday, September 28, 2021

Cetatea și Biserica Ortodoxă Română din Șoimoș

Imaginea de mai jos surprinde o parte din localitatea Șoimoș la începutul secolului al XX-lea, în perioada administrației Austro-Ungare. În primul rând, atrage atenția Cetatea Șoimoș despre care se știe că prima atestare documentară datează din anul 1278. Cetatea a fost construită pe un deal ce atinge altitudinea maximă de 245 metri și care domină Valea Mureșului, vale aflată în dreapta imaginii.

Se remarcă și pârâul Șoimoș ce curge din stânga spre dreapta imaginii și care se varsă în râul Mureș. Imaginea surprinde și vechiul pod construit peste acest pârâu, pod ce deservea drumul național Arad - Deva. Nu pot fi trecute cu vederea nici casele din imagine, unele din ele existând și în prezent (casa de pe colț, cu șase geamuri, paralelă cu pârâul Șoimoș).

În prim-plan se observă turla Bisericii Ortodoxe Române ”Buna Vestire”. Lăcașul de cult modest reprezintă cel mai important punct de reper în viața comunității ortodoxe din Șoimoș. Biserica a fost construită din piatră în anul 1792 și în interior adăpostește un iconostas lucrat în lemn de tei aurit în stilul barocului vienez. 


Cetatea și Biserica Ortodoxă Română din Șoimoș la începutul secolului al XX-lea

Astăzi, cetatea de la Șoimoș reprezintă una din cele mai importante atracții turistice din județul Arad. Turiștii sosesc aici, atât pentru a se bucura de o plimbare în natură până în vârful dealului cât și pentru a admira panorama ce cuprinde valea Mureșului, orașul Lipova și Mănăstirea Maria Radna sau pentru a admira ruinele cetății ce se încăpățânează să vegheze încă drumul ce face legătura între Arad și Deva.


© Flavius-Sebastian Ignea / 28 septembrie 2021

No comments:

Post a Comment

Cu trenul de la Timișoara la Belgrad prin Ungaria

În lipsa unei legături feroviare directe între Timișoara și Belgrad prin Vârșeț, este o adevărată aventură să utilizezi trenul pentru a ajun...