Sunday, January 22, 2023

În 2023, de la Timișoara cu trenul ajungi mai repede în vechea noastră capitală Viena decât la București!

Nu cred că mai surprinde pe cineva faptul că rețeaua de cale ferată din România, dar și materialul rulant, sunt în pragul colapsului, asemeni multor stații de cale ferată din care a mai rămas, dacă au fost totuși un pic norocoase, numai fundația. Fără a detalia, multe din gările românești arată ca cele ucrainiene, din zonele bombardate de ruși.

Dar dacă nu avem gări, măcar linii și tenuri să fie. Din păcate, cele două componente ale transportului feroviar completează cu mândrie triunghiul ruinei: gări, căi ferate și material rulant - o imagine tristă și dezolnată despre ce a fost și-ar fi putut să fie, dar nu este, infrastructura feroviară din România.


Noi rame pe căile ferate din Ungaria / Fotografia a fost preluată de aici.


Să vedem însă cum ne raportăm la vitezele pe calea ferată. Luăm ca punct de pornire stația de cale ferată Timișoara Nord și data de 15 februarie 2023. La București Nord (533 km) ajungem, cel mai repede, după 9 ore și 55 de minute, cu trenul IR73. Rezultă o viteză medie de 53,75 km/h.

Întoarcem privirea și ne uităm spre vest. De la Timișoara Nord la Budapesta Est (Keleti), cei 310 km sunt parcurși cel mai rapid în 5 ore și 47 de minute (asta și datorită faptului că o oră și jumătate se staționează la Curtici și Lőkösháza) (08:03-12:50). Astfel, viteza medie este de 53,60 km/h, similară cu cea de pe relația Timișoara Nord - București Nord.

Din Budapesta Est spre Viena, pleacă trenul 66Railjet Xpress la ora 13:40 și ajunge la destinațe la 16:21, adică după 2 ore și 41 de minute. Având în vedere faptul că distanța pe cale ferată între cele două capitale este de 262 km, rezultă o viteză medie de 97,64 km/h.

Deci, să recapitulăm: 

  • Distanța de 533 km între Timișoara Nord și București Nord este parcursă cu un tren direct în 9 ore și 55 de minute;
  • Distanța de 572 km între Timișoara Nord și Viena este parcursă de două trenuri în 9 ore și 18 minute, avându-se în vedere faptul că Timișoara Nord - Budapesta Est se parcurge în 5 ore și 47 de minute, Budapesta Est - Viena se parcurge în 2 ore și 41 de minute, timpi la care se adaugă și 50 de minute între cele două trenuri.
Deși distanța între Timișoara și Viena pe calea ferată este cu 39 km mai mare decât cea între capitala Banatului și București, ea este parcursă într-un timp cu 37 de minute mai scurt, considerând și cele 50 de minute între trenuri, la Budapesta Est. Fără schimbarea trenului în Budapesta, de la Timișoara am fi ajuns la Viena cu o oră și 27 de minute mai repede decât la București.

Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 22 ianuarie 2023

No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...