Monday, October 25, 2021

Populația germană din Freidorf în anul 1941

O fotografie plină de nostalgia unor ani apuși: kirchweih în Freidorf, în vara anului 1955. Kirchweih-ul în Freidorf se sărbătorea în data de 16 August atunci când este celebrat Sf. Rochus, patronul bisericii romano-catolice din fostul sat șvăbesc. Fotografia surprinde parada perechilor pe strada principală, actuala Ioan Slavici. În fundal, în partea stângă, se observă coroana platanului de lângă biserica catolică.


Kirchweih în Freidorf în anul 1955 / Fotografia a fost preluată de aici.

În anul 1941, recensământul a arătat că în Freidorf trăiau 4071 de persoane din care 2553 erau germani, ceea ce reprezenta o pondere de 63%. Maghiarii din Freidorf erau în număr de 914, aceștea reprezentând aproape 25% din populație. Românii au fost minoritari (460 de persoane). Ulterior, Freidorful a fost încorporat Timișoarei, iar datele privind situația etnică a satului nu au mai fost defalcate. Totuși, după cel de-al Doilea Război Mondial, populația germană din Freidorf a început să scadă treptat, ajungând astăzi la numai câțiva germani.

Notă: informațiile demografice au fost preluate din lucrarea Erdély etnikai és felekezeti statisztikája: népszámlálási adatok 1850-2002 között / összeállította: Vol. 3: Arad, Krassó-Szörény, és Temes megye editată în anul 2011 de statisticianul maghiar Varga E. Árpád și publicată la Miercurea Ciuc de editura Pro Print. 

Nicio parte din textul și fotografiile articolului nu pot fi preluate fără acordul autorului și cu citarea sursei cu link activ către articol sau sursa fotografiilor. 
© Flavius-Sebastian Ignea / 25 octombrie 2021

No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...