Monday, October 18, 2021

Acum 305 ani, Timişoara devenea parte a Imperiului Habsburgic

Acum 305 ani, pe data de 18 octombrie 1716, trupele Imperiului Habsburgic conduse de Eugeniu de Savoya reuşesc să cucerească Cetatea Timişoarei. Lupta nu fusese una uşoară dacă luăm în considerare faptul că asediul începuse încă din 28 august. Trupele lui Eugeniu de Savoya fuseseră cantonate la vest de Timişoara, în zona localităţii Beregsăul Mare.

În urma unor atacuri susţinute a Armatei Imperiale Habsburgice, atacuri desfăşurate atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, turcii predau, în cele din urmă, Timişoara. În data de 12 octombrie, cetatea este predată asediatorilor. Armata otomată părăseşte Cetatea Timişoarei cinci zile mai târziu iar Eugeniu de Savoya intră învingător în Timişoara în data de 18 octombrie 1716. 

Gravură de epocă reprezentând asediul cetăţii Timişoara în anul 1716. Imaginea a fost preluată de aici. Johann Nepomuk Preyer, Monographie der königlichen Freistadt Temesvár, Temesvár: Ed. Rösch & Comp., 1853 

Din anul 1716 şi până în anul 1919, Timişoara şi Banatul au cunoscut o dezvoltare fără precedent. De la o regiune acoperită în mare parte de mlaştini (zona de pustă) şi păduri (zona de munte), Banatul a devenit o regiune puternic industrializată, cu o densitate a căilor ferate cu mult peste medie. S-au construit sate şi oraşe, mari unităţi industriale. Banatul a devenit sub administraţia Habsburgică şi mai apoi Austro-Ungară una din cele mai dezvoltate regiuni din Europa.

No comments:

Post a Comment

Motivul pentru care nu mai circulă trenurile între România și Serbia (Timișoara - Vârșeț)

Iată răspunsul oficial primit în 31 ianuarie 2024 de la CFR Călători legat de lipsa unui tren care să asigure legătura feroviară între Româ...